Een escapegame, wat is dat?

 

Het is een spel van raadsels dat in teams wordt gespeeld.  Je evolueert in een gesloten en gethematiseerde plaats.  Je moet binnen een bepaalde tijd een reeks puzzels oplossen om te ontsnappen of om een missie te volbrengen.

 

Wat houdt een escapegame in?

 

Het zijn vooral logische puzzels (visuele, wiskundige, enz.). Deze puzzels kunnen in drie grote families worden ingedeeld: zoeken, manipuleren en nadenken.  'Zoeken' is meestal de eerste stap van het spel.  Je verzamelt gevonden voorwerpen en vindt er een bestemming voor om verder te komen in het avontuur.   Tijdens het spel word je dan geconfronteerd met mechanismen die logica en soms handigheid vereisen om geactiveerd te worden. Deelnemen aan een ontsnappingsspel betekent ook ontsnappen aan je dagelijkse leven om naar een ander universum te reizen.   Vermommingen zijn beschikbaar om volledig in je rol en in het verhaal op te gaan.

 

Wie kan deelnemen aan een escapegame?

 

Iedereen kan meedoen aan een escapegame!    Je hebt geen fysieke vaardigheden of speciale culturele of wetenschappelijke kennis nodig.  Alles wat je nodig hebt, is een beetje logica en een minimum aan observatievermogen.

 

Hoeveel spelers kunnen deelnemen?

 

 

Meestal bestaat een team uit 3 tot 6 spelers.  Maar het is mogelijk om met 2 of zelfs meer spelers te spelen.   Ik wijs jullie er echte wel op dat hoe meer spelers er zijn, hoe moeilijker het is om tussen de verschillende teamleden te communiceren.

 

Wat is een Game Master?

 

De Game Master (spelleider) zal je beschermengel zijn tijdens het spel.  Hij zal je acties volgen via camera's en microfoons.  Hij zal je hulp sturen als je vastloopt bij een puzzel.

 

Hoe lang duurt een escape game?

 

 

Je hebt maximaal een uur om te slagen.  Maar je kan je missie nog sneller voltooien als je team getalenteerd is.  Na 60 minuten komt de Game Master en legt uit welke puzzels jullie niet hebben kunnen oplossen.

 

 

Hoe verloopt een sessie?

 

Eerst worden de spelregels en de veiligheidsinstructies uitgelegd.    Dan wordt het verhaal verteld waarin jullie groep ondergedompeld zal worden.  Het is dan aan jullie om actie te ondernemen!  Aan het einde van het spel zal de Game Master jullie over het algemeen een debriefing aanbieden waarin de verschillende puzzels overlopen worden.  Tot slot wordt jullie avontuur afgesloten met een teamfoto. 

 

 

Zit je echt opgesloten als je een escapegame speelt?

 

 

De kamer wordt afgesloten door een magnetisch slot en een noodknop is beschikbaar voor de spelers in geval van problemen. Er is een brandalarmsysteem in het gebouw.  Brandblussers zijn aanwezig.   Er is noodverlichting.  Kortom,   onze escapegames spelen zich af in veilige omstandigheden. 

 

Heb je iets speciaal nodig om een escapegame te spelen?

 

In principe heb je niets nodig om een escapegame te spelen.   Als u een leesbril heeft, neem die dan mee. 

 

Welke leeftijd moet men hebben om een escapegame te spelen?

 

Mensen van alle leeftijden kunnen aan een escapegame deelnemen, ook kinderen.    De puzzels zijn aanpasbaar aan de groep die het spel zal spelen.   Op deze manier is er plezier voor iedereen.    Indien kinderen jonger dan 6 jaar deelnemen, zal voor hen een speciaal spel worden aangeboden.    Dit betekent dat ouders zich kunnen concentreren op het oplossen van hun missie zonder op de kleintjes te hoeven letten.   Gelieve de leeftijd van de kinderen te vermelden wanneer u reserveert.   En wij zorgen voor de rest.